1 Kasım 2016 Salı

Londra Gezi Rehberi





    Birleşik Krallık'ın başkenti Londra, tarihi ve kültürel birikimi, müzeleri, spor alanları, meydanları, tiyatro ve sinemaları ve hemen her köşesi ile dünyanın en çekici şehirlerinden birisi.

    Böyle cazibeli ama karışık bir şehirde -özellikle kısa bir zaman da- planlı bir tur yapmak çok önemli. 

*****



    Buckingham Sarayı 1702 yılında Buckingham Dükü'nün konağı olarak tasarlandı ve inşası 1705 yılında tamamlandı. 1837'de Kraliçe Victoria'nın tahta çıkmasından çok kısa bir süre sonra, satın alındı ve resmi konut olarak kullanılmaya başlandı. Sarayın iç kısmının bir bölümü Ağustos-Ekim aylarında gezilebilir. Kraliyet muhafızları ise önceden belirlenen takvime göre saat 11'de değişim yaparlar.


*****





    Parlamento Binası Westminster Lordlar Kamarası ve Avam Kamarası'nı tek bir çatı altında 1515 yılında topladı. Binanın en ilgi çekici bölümü kuzeydoğu tarafında bulunan 106 metre yükseklikteki saat kulesi. Bu saat kulesinin ismi, Westminster saat kulesidir fakat genelde içindeki Big Ben isimli çan ile birlikte anılır. 


*****





    Amiral Lord Horatio Nelson'un ünlü Trafalgar Deniz Zaferi adına yapılan sütun ve heykelin çevresinde yer alan Trafalgar Meydanı, Londra'nın simge noktalarından birisi. Meydan etrafında ki diğer simge binalar ve çevre düzenlemesi ile dünyanın en muhteşem meydanlarından birisi olarak kabul edilmekte.


*****



    National Gallery / Ulusal Galeri, Trafalgar Meydanı karşısında yer alan dünyanın en önemli sanat galerilerinden biridir. Rönesans çağından, Victorian Çağa kadar uzanan ve 2500'e yakın eserden oluşan büyük koleksiyonu galeri de inceleyebilir ve bilgi alabilirsiniz.


*****





    Natural History Museum / Doğa Tarihi Müzesi; botanik, jeolojik ve zoolojik 72 Milyon eser ile dünya doğa tarihinin vücut bulmuş hali. 19. yüzyılda inşası tamamlanan müze, Kraliçe Victoria saltanatının klasik bir örneği. Müze, içerisinde dinazorlardan, en küçük canlı türüne kadar milyonlarca örnek ile turistlerin olduğu kadar bilim insanlarının da uğrak merkezi konumunda.


*****






    Science Museum / Bilim Müzesi; 1857 yılında kapılarını açtı.  İçerisinde, insanoğlunun 18. yüzyıldan günümüze kadar gelen bilim serüveninin eserlerini bulundurmakta. 300.000'den fazla eser ile dünya bilim müzeleri arasında örnek teşkil eden müzeye giriş ücretsizdir.


*****




    Piccadilly Circus Londra'nın en renkli ve hareketli noktalarından biri. Reklam panoları ve ışıklandırmaları ile New York şehrinin Times Meydanı ile karşılaştırılan bölge, Times Meydanı'ndan daha eski bir tarihe sahiptir. Meydanın merkezinde ki 'Tanrı Eros Heykeli', etrafında bulunan mağazaları ve cafeleri ile turistler için es geçilmemesi gereken bir nokta.


*****




    Marie Tussaud tarafından kurulan Madame Tussauds Müzesi, dünyanın en geniş ve ünlü balmumu heykelleri müzesi. İçerisinde onlarca ünlü ismin balmumu heykellerinin sergilenmektedir. Ayrıca 'Tarihi Londra Turu' ve çocuklar için bölümleri ile her kesime hitap etmekte. 


*****




    Imperial War Museum / İmparatorluk Savaş Müzesi; 1917 yılında kurulan müzenin ülke de 5 şubesi vardır. Bu şubelerden birisi, Cambridgeshire'de diğeri Manchester'da bulunmaktadır. Londra'da olanlar ise merkez müze, HMS Belfast ve Churchill War Rooms müzeleridir. Merkez müze de, tüm Birleşik Krallık ve İrlanda, askeri tarihi ile ilgili milyonlarca eser vardır. HMS Belfast ise 1939'da denize indirilen bir savaş gemisi olup, 1971 yılından itibaren donanma tarihi müzesi olarak kullanılmaktadır. Churchill War Rooms ise, Sir Winston Churchill'in özellikle II. Dünya Savaşı anıları olarak değerlendiren müzedir.


*****




    Warner Bros Studios / Warner Bros Stüdyoları; 1940 yılında kurulan stüdyolar günümüzde de kullanılmakta olup, turlar ile gezilebilmektedir. Özellikle Harry Potter film sahnelerinin yer aldığı setler ilgi çekicidir.


*****




    National Maritime Museum; 1937 yılında Greenwich'te kurulan müze, bir deniz imparatorluğu olan Britanya'nın denizcilik ve denizcilik tarihi ile ilgili 2 Milyondan fazla eseri ile dünyanın en önemli denizcilik müzelerinden birisidir.


*****




    Hyde Park; 1536 yılında kraliyet parkına olarak kurulan park, Muhteşem Devrim'den hemen sonra 1691 yılında halka açıldı. Yapay gölü, kuğuları, yürüyüş alanları, at yarışları ve ortaçağ düello canlandırmaları ile Londra'nın önemli noktalarından birisi.


*****



    Tower Bridge; 1894 yılında inşası tamamlanan ve açılan, Victorian çağının klasik bir örneği olan köprü kulesi olmamasına rağmen kuleli mimarisi sebebiyle bu ismi aldı. Köprü özel günlerde geçit törenlerine sahne olmakla birlikte, her zaman halka açık.


*****




    Westminster Abbey; Yapımı 960 yılında tamamlanan, 2 kulesi, 10 çanı, taç giyme törenlerine ev sahipliği yapması ve bazı ünlü isimlerin mezarlarının olması nedeniyle Londra'nın simge noktalarından. Sanıldığının aksine müze olmayıp günümüzde de kilise görevini yerine getirmektedir. 7/16 halka açıktır. 


*****




    London Eye; 135 Metrelik uzunluğu ile dünyanın en büyük dönme dolaplarından birisidir. Milenyum kutlamaları için Coca Cola tarafından yapıldı. 25 kişi kapasitesi ile ziyaretçisine 33 dakikalık bir Londra manzarası keyfi yaşatmakta.


*****




    British Museum; 1753 yılında Sir Hans Sloane tarafından kurulan müze dünyanın en eski müzesi. Dünyanın her köşesinden toplanan 6.820.734 parçayı içerisinde bulunmakta. Antik çağlara eserlerden, Victoria çağına ve o çağdan günümüze kadar dev bir yelpazeye sahip olan müze ücretsiz olarak halka açık.


*****

    


    Tower of London / Londra Kulesi; 1078 yılında İngiltere'yi fetheden ve İngiltere Krallığı tahtına çıkan Kral William tarafından Beyaz Kule bölümü yaptırıldı. 700 yıldan fazla bir süre etrafına binalar ve kuleler yapılarak günümüzde ki halini aldı. UNESCO Kültürel Miras listesinde yer alan yapının doğrudan sahibi Kraliyet ailesidir. Yapı halka açık olup, içerisinde Kraliyet tacı görülebilir.



 Hazırlayan ve Yazar: Lord Murrays 
     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder