25 Aralık 2016 Pazar

Noel / Yılbaşı Ağacı ve Birleşik Krallık - Makale





    Noel ve Yılbaşı, tüm dünyada dini veya geleneksel olarak kutlanan iki ayrı gündür. Her ülke de kutlanma biçimleri farklı olsa da, yılbaşı süslemelerinin tüm dünyada ortak noktaları vardır.




    

    Bu ortak noktalardan birisi de yılbaşı ağacıdır. Bu ağaç, genellikle yeşil çam, ladin veya köknar ağacı olup üzerine çeşitli süslemeler yapılarak dekore edilen bir yılbaşı süslemesidir. Geleneğin kökeni, Avrupa Pagan geleneklerine kadar dayanmaktadır. Pagan dinlerin tamamında ağaç en önemli unsurlardan birisidir. İskandinav ve Romuva Paganlarında da ağaçlar, kötü ruhları korkutmak ve kaçırmak için bir kalkandı. Ağaçlara verilen kutsallık değeri sadece Avrupa'da değil, Asya ve Afrika'da da görülmüş ve Hristiyanlık, Budizm ve İslamiyete bu inanışların bir kısmı geleneksel ve kültürel unsurlar olarak geçmiştir. 


    Ağaç geleneği de, Avrupa'da Hristiyanlığı derinden etkiledi fakat Noel Ağacı kültürünün tam olarak ne zaman çıktığına dair kesin bir kanıt yoktur. İskandinavya'nın Hristiyanlaşmasının ardından, Noel zamanı kuşlara yuva amacıyla ağaçların kurulduğuna dair kilise arşivleri ve Kutsal Roma İmparatorluğu'nun kuzey ve orta kesimlerinde kış mevsimlerinde evlerin önlerine ağaçlar kurulduğuna dair kayıtlar mevcuttur. 

    Bu tam olarak belirsiz Noel Ağacı geleneği, uzun yıllar bölgelere göre değişiklik gösterdi. Geleneği, saraya, halka, kültürel hayata ulaştıran ve bu geleneği bir Noel ve Yılbaşı geleneği haline getirilmesini sağlayan isim, Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı Kraliçesi Victoria'nın eşi Prens Albert'ti.

    Noel ve Yılbaşı Kutlaması ve dekorasyonu Britanya ve İrlanda'da bilinmesine rağmen, yeşil ağacın üstüne süslemeler yapma geleneği 1800'lü yıllara kadar yoktu.

    Prens Albert bir Alman soylusuydu. Babası Dük Ernest ve Annesi Düşes Louise, ağaç ve süsleme geleneğini Noel'de alışkanlık haline getirmişlerdir. Prens Albert, anne ve babasından gördüğü bu alışkanlığı devam ettirdi. 

    Prens Albert ve Prenses Victoria çocuklarında tanışmıştı ve Victoria, bu ağacı gördü. Albert ona hediye olarak bir ağaç verdi. (Bu Prens Albert'in, Victoria'ya verdiği ilk hediye olarak kayda geçti). Prenses Victoria ağacı 1832 yılında odasının bir köşesine koydu ve bunu bir alışkanlık haline getirdi.

    Victoria'nın tahta çıkması ve 1840 yılında çiftin evlenmesinden sonra, Prens Albert ağaç süsleme alışkanlığını sürdürdü ve ilk kez 1841 Tarihinde, süslemeli yılbaşı ağaçlarını saraya ve sarayın bahçesine koydurttu. Bu tarihten itibaren bu moda önce yüksek sınıflarda ve hemen ardından halk arasında hızla yaygınlaştı. 1842 Yılında, Kraliçe Victoria ve Prens Albert'i, yılbaşı ağacının önünde resmeden bir kart çıktı. 1843 Tarihinde Noel Ağacı sektörü Londra'da doğdu ve ağaç yanında süslemeleri ile beraber satışa çıktı. 1856 Yılına kadar ağaç Londra ve İngiltere Bölgesinde yaygınlaştı fakat İskoçya, Galler ve İrlanda'da ise çok talep görmüyordu. Bu yılda çıkan bir botanik dergisinde, bugünkü Windsor Kalesi'nde ki ağaçları ayrı ayrı elen alan makalenin kapağında, Kraliyet ailesi, arma ile birlikte bir yılbaşı ağacı ile beraber resmedildi. Bu da ağacın popülerliğini tüm ülke de yaygınlaştırdı. 


Kraliçe Victoria, Prens Albert, çocukları ve yeğenleri ile birlikte Noel Ağacının önünde resmeden kart.


    

    Kraliçe Victoria ve Prens Albert'in birbirlerine olan aşkları, romanlara, şiirlere, tiyatro eserlerine kadar yansıdı. Fakat Prens Albert, 14 Aralık 1861 Tarihinde hayatını kaybetti. Onun ölümü, Kraliçe Victoria'yı hayatının sonuna kadar etkiledi. Kraliçe, eşinin yasını tüm hayatı boyunca tuttu ve her zaman siyah renk ağırlıklı kıyafetler giydi. Prens Albert, Noel'e yakın bir tarihte hayatını kaybetti. O yıl sarayda ve tüm ülke de kutlamalar yas ile geçti. Ancak Kraliçe Victoria, eşinin tüm alışkanlıklarını sürdürdü ve yaygınlaştırılmasını her fırsatta teşvik etti. 

    Böylece yılbaşı ağacı ülke de çok daha yaygın hale geldi ve ülke dışına da çıktı. 1890'lara gelindiğinde ağaç, sokaklara, hastanelere, polis merkezlerine ve ordu karargahlarına kadar girmişti. Kraliçe Victoria'nın saltanatından sonra gelen monarklarda yılbaşı ağacı geleneğini sürdürdü. I. Dünya Savaşı ile beraber yükselen Alman karşıtlığı kısa bir süreliğine de olsa yılbaşı ağacına olan ilgiyi duraklattı.

    Savaştan sonra ABD'de tamamen farklılaşan Noel ve Yılbaşı gelenekleri ile beraber, yılbaşı ağacı geleneği tüm dünyaya hızla yayıldı. Birleşik Krallık'ta 1933 Yılında Noel Ağaçlarıyla ilgili ilk yasal düzenleme geldi. Bu yasa ile ağacın ithali büyük oranda kısıtlandı ve böylece iç piyasa da inanılmaz bir sektör büyümesi yaşandı. II. Dünya Savaşı sırasında ağaç, evlerde ve cephelerde kullanıldı. 

    Savaştan sonra günümüze kadar geçen süreçte, Noel Ağacı geleneği gittikçe büyüdü. 1970'lerde, yılbaşı ağaç sektörü ile yılbaşı süslemeleri ayrı sektörler haline geldi. 1982'de ağaç kesiminin önüne geçmek amacıyla ilk Noel Ağacı Çiftliği Cornwall'da kuruldu. 1990'lardan günümüze kadar gelen süreçte, Prens Albert'in doğadan alınmış çam ağacı yerine, çiftliklerde yetiştirilmiş ağaçlar veya plastik ağaçlar kullanılmaktadır. 


Bir Noel Ağacı Çiftliği


    

    2015 Yılında, Birleşik Krallık Noel Pazarı'na sürülen ağaç sayısı 8.200.000 oldu. Eski tarz Yılbaşı Ağaçları, çok nadir kullanılmakla beraber, farklı boyutlarda ve renklerde, çok çeşit süslemeler ile yüz milyonlarca Yılbaşı ağacı, din ve inanç ayırt etmeksizin dünyanın hemen hemen tamamında, bir yılbaşı dekorasyonu olarak kullanılmaktadır. 


Manchester şehrinde bir Noel Pazarı


    

    Kraliyet Ailesi de bu geleneği günümüze kadar devam ettirmiştir. Kraliçe Elizabeth her yıl ki Noel ve Yılbaşı Mesajı Konuşmasında, arkasında bir yılbaşı ağacı bulundurur ve bu gelenekle ilgili 2-3 yılda bir Prens Albert'i anar. 


 Hazırlayan ve Yazar: Lord Murrays

 Kaynakça:
 https://www.royal.uk/

 https://global.britannica.com/topic/Christmas
 https://www.youtube.com/watch?v=FvSsmBDY_fk



2 yorum:

  1. ankara yılbaşı Ankara Yılbaşı Mekanları Listesi İçin Sitemizi Ziyaret Edebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  2. Açıkçası okudukça çok beğendimdesem yeridir. Süsleme konusunda kesinlikle haklısınız ve bu bir ortak noktadır. Bizde led ışık ve süsleme işi yapan bir firmayız. Makalenizi görünce merak ettim. Ağaç Süsleme Alışveriş Merkezi Süsleme Ağaç Işık Süsleme Sevgililer Günü Süslemeleri Yeni Yıl Işık Süsleme Yılbaşı Işık Süslemeleri Cadde Sokak Süsleme sayfamızda örnek çalışmalarımız var. Bazı insanlar biliyorsunuz bu konuya takıntılı batıdan özeniyoruz diye. Ama olayın içinde ortak nokta kavramı olduğunu görmek rahatlacataktır :)

    YanıtlaSil