7 Aralık 2016 Çarşamba

Birleşik Krallık Siyasi, Askeri, İdari ve Hukuk Sözlüğü M-O





























    (Bkz: Birleşik Krallık, Siyasi, Askeri, İdari ve Hukuk Sözlüğü: J-L)


M-O

     
    Madras Piyade Birliği: 1854 Yılında Doğu Hindistan Şirketi bünyesinde kurulan piyade birliği. 1861'de Britanya Ordusu'na dahil edildi. 1881'de yeniden organize edildi.

    Maginot Line: 1923 Yılında yapımına başlanan ve 1930'da bitirilen, Kuzey-Doğu Fransa'da inşa edilen, Almanya'ya karşı oluşturulmuş savunma hattı. Hattın yapımında Britanyalı mühendislerde çalıştı. Fakat II. Dünya Savaşı sırasında hat, Alman saldırısının kuzeyde tanklarla birlikte hızlı bir şekilde gerçekleşmesi sebebiyle savunma işlevi görmedi.

    Major Generals: Lord Cromwell'ın, 1655 yılında kurduğu ülkeyi idari olarak ayıran bir yönetim sistemi. Sadece 2 yılda baskıları ve sert dini hareketleri sebebiyle 1657'de Parlamento tarafından görevlerine son verildi.

    Manor: İngiltere Krallığı'nın, Ortaçağ'da ki toprak ve kır sistemine verilen isim.

    Martella Towers: 1803-1805 Yılları arasında, Güney Britanya sahillerinde inşa edilen, Fransa'dan gelecek olası bir istila girişimine karşı oluşturulan savunma kuleleri. I. Dünya Savaşı'ndan itibaren sinyal kuleleri olarak kullanıldı. Günümüzde bir kısmı müze olarak organize edilmişken, bir kısmı halen Britanya Ordusu hizmetinde kullanılmaktadır.

    Merchant Adventurers: Kökeni, 1200'lü yıllara dayanan, 1407'de Kraliyet Beratı ile kurulan şirket. 17. Yüzyılın, ikinci yarısına kadar yükselmiş, Britanya ve Avrupa Ticaretinde önemli bir güç olmuştur. 17. Yüzyılın ortalarında tekel yanlısı sert politikaları sebebiyle, 1689'da Kraliyet Beratı kaldırılmıştır.

    Midlands: İngiltere bölgesinin coğrafi orta kesimi için kullanılan terim.

    MM: 'Military Medal', askeri madalya teriminin kısaltılmış hali. Terim, ordu içerisinde ve resmi yazışmalarda sıklıkla kullanılır.

    Mortar: Kısa menzilli havan topu.

    Muscovy Company: Kraliçe Mary ile Rus Çarı Ivan arasında yapılan antlaşmanın sonucunda kurulan şirket. 18. Yüzyılın ikinci yarısına kadar varlığını sürdürdü.

    Mutiny Act: 1689 Yılında, sürekli ordunun kurulmasına için çıkarılan yasa. 1879 Yılında çıkarılan Ordu Yasasına kadar yürürlükte kaldı.

    NATO: 1949 Yılında, SSCB tehdidine karşı, ABD, Kanada ve Birleşik Krallık önderliğinde kurulup birçok Avrupa ülkesini de bünyesine alan, askeri kuruluş. Soğuk Savaşın bitmesinin ardından varlığı tartışmaya açılsa da, günümüzde 'Uluslararası Terörizmle Savaş' konusunda en büyük askeri organizasyondur.

    National Dept: Ülkenin iç ve dış borçlarını yöneten organ. İngiltere Bankası'nın kurulması ile bu kuruma bağlandı.

    National Covenant: Kral Charles-I'in, tepeden inmeci din politikasına karşı İskoçya'da, din adamlarının liderliğinde toplumun her kesimince imzalanan sözleşme.

    New Model Army: 1645 Yılında, Parlamento tarafından, Lord Cromwell önderliğinde kurulan ordu. Diğer ordulardan farklı olarak çoğunluğunu gönüllerinin oluşturduğu, yeteneklerine göre oluşturulmuş birliklere dağılmış askerleri kapsıyordu. Ordu sadece askeri değil, siyasi ve kültürel eğitimlerde verildi. Restorasyon döneminin başlaması ile kaldırıldı ve önde gelen isimleri idam edildi.

    Nonconformism: Anglikan Kilisesi'ni kabul etmekle beraber, kilisenin resmi hiyerarşisine ve törenlerine katılmayıp reddedenler için kullanılan terim. Genelde, Presbyterian, Bağımsızlıkçılar ve Vaftizciler için kullanılır.

    Norman İstilası: 1066 Yılında, Normandiya Dük'ü William'ın, İngiltere'yi istilası ve Hastings Muharebesinin ardından Londra'ya girerek, İngiltere Krallığı Kralı William adıyla tahta çıkması olayına verilen genel isim.

    Northern Ireland: Kuzey İrlanda'nın coğrafi ve siyasi ismine verilen genel ad. Birleşik Krallık'ı oluşturan parçalardan biridir. (Bkz: Birleşik Krallık Genel Tanım)

    Order of British India: 1837 Yılından itibaren, Britanya'nın, başarılı Hint asıllı asker ve sivillerine veya Hindistan'da görev yapmış başarılı askerlere/sivillere verilen ünvan ve madalya.

    Order of Merit: 1902 yılında verilmeye başlanan üst düzey ünvan ve madalya. Aralık 2015 Tarihi itibariyle 195 kişiye verilmiştir.

    Order of St. Michael & St. George: Kral George-IV tarafından 1818 Yılında verilmeye başlanan üst düzey askeri ünvan ve madalya. Başarılı sivillere de verilmiştir.

    Order of St. Patrick: Kral George-III tarafından 1783 Yılında, başarılı İrlandalı asker ve sivillere veya İrlanda'da görev yapmış başarılı asker ve sivillere verilen ünvan ve madalya. Son alan, Kral George-VI'dır (Veliahtlık döneminde). Son üyesi Dük Henry Gloucester, 1974 Yılında hayatını kaybetmiştir.

    Order of the Bath: 1725 Yılında Kral George-I tarafından verilmeye başlanan, şövalyelik ünvanı ve madalyasıdır. Başarılı sivillere ve askerlere, yabancı devlet insanlarına verilmektedir.

    Order of the British Empire: Kral George-V tarafından 1917 Yılında verilmeye başlanan ünvan ve madalya. 5 ayrı türü bulunmaktadır. Başarılı askerlere, sivillere, gazilere ve yabancı devlet insanlarına verilmektedir.

    Oxford University: Britanya'nın en eski üniversitesidir. Muhtemel kuruluş yılı: 1096 Öncesi.




 Derleyen ve Yazar: Lord Murrays

 Kaynakça:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder