5 Aralık 2016 Pazartesi

Dublin Gezi Rehberi





    Dublin. İrlanda Cumhuriyeti'nin başkenti ve en yüksek nüfuslu kenti. Tarihi ve kültürel birikiminin yanı sıra, sakinliği ve insanları ile tüm İrlanda'yı olduğu gibi Dublin'i de turizm açısından çok cazip kılıyor.


*****












  Spire of Dublin / Dublin İğnesi, O'Connell Sokağı üzerinde yer alan, 2002 yılında inşa edilen, paslanmaz çelikten yapılan dünyanın en uzun anıtıdır. Dublin, şehir merkezinin her yerinden görülmekte olup, zaman zaman çeşitli ışıklandırmalarla süslenmektedir.



*****


























    St. Patrick's Cathedral / Aziz Patrick Katedrali. 1191 yılında inşa edilen katedral, İrlanda için en önemli sembollerden birisi olan Aziz Patrick adına yapıldı. Gotik mimarisi ve tarihsel dokusu ile Dublin'in sembol yerlerinden biri. Dini hizmetlere açık olan katedralin içini ziyaret etmek mümkün.



*****













    Temple Bar, Dublin'in merkezinde yer alan 17. yüzyıla dayanan işletme geçmişi, kutlamaları ve geniş menüsü ile Dublin'e gidenlerin muhakkak uğrak yeri.


*****





















    Dublin Castle / Dublin Kalesi. 1204 yılında inşa edildi. 1272'den 1922 yılına kadar İrlanda Lordluğu'nun, İrlanda Krallığı'nın ve Birleşik Krallık'ın, yönetim merkezi oldu. İrlanda Serbest Devleti ve İrlanda Cumhuriyeti tarafından da kullanılan kalenin günümüzde ki sahibi İrlanda Hükümeti olmakla beraber, müze olarak kullanılmaktadır.


*****



















    Chester Beatty Library / Chester Beatty Kütüphanesi. Dublin Kalesi'nin bahçesinde yer alan kütüphane, Alfred Chester Beatty tarafından 1950'de kuruldu. İçerisinde, İrlanda Tarihi ve Kültüründen, Çin'e, Amerika'ya, Osmanlı'ya kadar uzanan onlarca ülkenin tarihi ve kültürü ile ilgili binlerce koleksiyon bulunmakta.


*****
















    Trinity College. Dünyanın en prestijli üniversitelerin biri olan Trinity College, 1592 yılında İngiltere ve İrlanda Krallığı Kraliçesi Elizabeth-I, fermanı ile kuruldu. Birçok ünlü ismi mezun eden üniversite, kampüsü, yetenekli öğretim üyeleri ve geniş imkanları ile binlerce öğrenciyi kendine çekiyor. İnternet dünyasındaki ünlü kütüphanesinde, 6.000.000'dan fazla eser bulunmaktadır.


*****



















    National Museum of Ireland / İrlanda Ulusal Müzesi. Ağustos 1877'de kuruldu. İrlanda Tarihi, sanatı ve bilimi ile ilgili 4.000.000'den fazla eseriyle kapıları herkese açık.


*****

















    National Botanic Gardens / Ulusal Botanik Bahçeleri. 1795 Yılında kurulan, geniş bahçeleri, avlusu ve binlerce bitkileri ile botanik severler için önemli bir merkez.


*****



















     Irish Museum of Modern Art / İrlanda Modern Sanatlar Müzesi. 1684 yılında Kraliyet Hastanesi olarak kuruluna bina, İrlanda Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının ardından mahkeme binası olarak kullanıldı. 1991 yılında restore edilerek modern sanatlar müzesine dönüştürüldü.


*****















    Guinness Brewery yada St. James Gate Brewery. Genelde Guinness Storehouse ile karıştırılsa da, Guinness markasının yaratıldığı yerdir. 1759 Yılında Arthur Guinness tarafından kurulan firmanın ilk merkezi olan yer, 9000 yıllığına kiralanmıştır ve üretim halen bu bina da yapılmaktadır. Guinness Storehouse ise müze olarak hizmet vermektedir.


*****



















    St. Stephen's Green. Yeşilliği ile ünlü İrlanda'nın ve Dublin'in en eski bahçesi. Şehrin ortasında tam bir doğa alanı. 



 Hazırlayan ve Yazar: Lord Murrays

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder