17 Aralık 2016 Cumartesi

Kraliçe Elizabeth-II / Ünvan ve Armaları





    Kraliçe Elizabeth-II, 6 Şubat 1952'den günümüze, Birleşik Krallık ve 15 bağımsız ülkenin monarkıdır. Tüm bu ülkelerin lideri olarak tek bir resmi ünvan değil, monarkı olduğu her ülke de farklı resmi ünvanlar kullanır. 

    Bu ülkelerin bazılarında ise özel olarak tasarlanmış Kraliyet Sancağı kullanılır.




    

   (Bkz: Birleşik Krallık Kraliçesi Elizabeth-II)



Kraliyet Ünvanları


Birleşik Krallık
     İngilizce: Her Majesty Elizabeth the Second, by the Grace of God of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, and of Her other Realms and Territories, Head of the Commonwealth, Defender of the Faith.

    Türkçe: Majesteleri Elizabeth-II, Tanrı'nın lütfu ile Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı ve Diğer Toprakların ve Bölgelerin Kraliçesi, Commonwealth Lideri, İnancın Savunucusu.
Avustralya
    İngilizce: Her Majesty Elizabeth the Second, by the Grace of God, Queen of Australia and Her other Realms and Territories, Head of the Commonwealth.

    Türkçe: Majesteleri Elizabeth-II, Tanrı'nın Lütfu ile Avustralya ve Diğer Toprakların ve Bölgelerin Kraliçesi. Commonwealth Lideri.

Antigua ve Barbuda
    İngilizce: Her Majesty Elizabeth the Second, by the Grace of God, Queen of Antigua and Barbuda and of Her other Realms and Territories, Head of the Commonwealth.

    Türkçe: Majesteleri Elizabeth-II, Tanrı'nın Lütfu ile Antigua ve Barbuda ve Diğer Toprakların ve Bölgelerin Kraliçesi, Commonwealth Lideri.

Bahamalar
    İngilizce: Her Majesty Elizabeth the Second, by the Grace of God, Queen of the Commonwealth of The Bahamas and of Her other Realms and Territories, Head of the Commonwealth.

    Türkçe: Majesteleri Elizabeth-II, Tanrı'nın Lütfu ile Bahamalar Commonwealth'i ve Diğer Toprakların ve Bölgelerin Kraliçesi, Commonwealth Lideri.

Barbados
    İngilizce: Her Majesty Elizabeth the Second, by the Grace of God, Queen of Barbados and of Her other Realms and Territories, Head of the Commonwealth.

    Türkçe: Majesteleri Elizabeth-II, Tanrı'nın Lütfu ile Barbados ve Diğer Toprakların ve Bölgelerin Kraliçesi, Commonwealth Lideri.

Belize
    İngilizce: Her Majesty Elizabeth The Second, by the Grace of God, Queen of Belize and of Her Other Realms and Territories, Head of the Commonwealth.

    Türkçe: Majesteleri Elizabeth-II, Tanrı'nın Lütfu ile Belize ve Diğer Toprakların ve Bölgelerin Kraliçesi, Commonwealth Lideri.

Grenada
    İngilizce: Her Majesty Elizabeth the Second, by the Grace of God, Queen of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland and of Grenada and Her other Realms and Territories, Head of the Commonwealth.

    Türkçe: Majesteleri Elizabeth-II, Tanrı'nın Lütfu ile Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı ve Grenada ve Diğer Toprakların ve Bölgelerin Kraliçesi, Commonwealth Lideri.

Jamaika
    İngilizce: Her Majesty Elizabeth the Second, by the Grace of God, Queen of Jamaica and of Her other Realms and Territories, Head of the Commonwealth.

    Türkçe: Majesteleri Elizabeth-II, Tanrı'nın Lütfu ile Jamaika ve Diğer Toprakların ve Bölgelerin Kraliçesi, Commonwealth Lideri.

Kanada
    İngilizce: Her Majesty Elizabeth the Second, by the Grace of God of the United Kingdom, Canada and Her other Realms and Territories Queen, Head of the Commonwealth, Defender of the Faith.

    Türkçe: Majesteleri Elizabeth-II, Tanrı'nın Lütfu ile Birleşik Krallık, Kanada ve Diğer Toprakların ve Bölgelerin Kraliçesi, Commonwealth Lideri, İnancın Savunucusu.

Papua Yeni Gine
    İngilizce: Her Majesty Elizabeth the Second, by the Grace of God of Queen of Papua New Guinea and of Her other Realms and Territories, Head of the Commonwealth.

    Türkçe: Majesteleri Elizabeth-II, Tanrı'nın Lütfu ile Papua Yeni Gine ve Diğer Toprakların ve Bölgelerin Kraliçesi, Commonwealth Lideri.

Saint Kitts ve Nevis
    İngilizce: Her Majesty Elizabeth the Second, by the Grace of God, Queen of Saint Christopher and Nevis and of Her other Realms and Territories, Head of the Commonwealth.

    Türkçe: Majesteleri Elizabeth-II, Tanrı'nın Lütfu ile Saint Christopher ve Nevis ve Diğer Toprakların ve Bölgelerin Kraliçesi, Commonwealth Lideri.

Saint Lucia
    İngilizce: Her Majesty Elizabeth the Second, by the Grace of God, Queen of Saint Lucia and of Her other Realms and Territories, Head of the Commonwealth.

    Türkçe: Majesteleri Elizabeth-II, Tanrı'nın Lütfu ile Saint Lucia ve Diğer Toprakların ve Bölgelerin Kraliçesi, Commonwealth Lideri.

Saint Vincent ve Grenadines
    İngilizce: Her Majesty Elizabeth the Second, by the Grace of God, Queen of Saint Vincent and the Grenadines and of Her other Realms and Territories, Head of the Commonwealth.

    Türkçe: Majesteleri Elizabeth-II, Tanrı'nın Lütfu ile Saint Vincent ve Grenadines ve Diğer Bölgelerin ve Toprakların Kraliçesi, Commonwealth Lideri.

Solomon Adaları
    İngilizce: Her Majesty Elizabeth the Second, by the Grace of God, Queen of Solomon Islands and of Her other Realms and Territories, Head of the Commonwealth.

    Türkçe: Majesteleri Elizabeth-II, Tanrı'nın Lütfu ile Solomon Adaları ve Diğer Toprakların ve Bölgelerin Kraliçesi, Commonwealth Lideri.

Tuvalu
    İngilizce: Her Majesty Elizabeth the Second, by the Grace of God, Queen of Tuvalu and of Her other Realms and Territories, Head of the Commonwealth.

    Türkçe: Majesteleri Elizabeth-II, Tanrı'nın Lütfu ile Tuvalu ve Diğer Toprakların ve Bölgelerin Kraliçesi, Commonwealth Lideri.

New Zealand
Yeni Zelanda
    İngilizce: Her Majesty Elizabeth the Second, by the Grace of God, Queen of New Zealand and Her Other Realms and Territories, Head of the Commonwealth, Defender of the Faith.

    Türkçe: Majesteleri Elizabeth-II, Tanrı'nın Lütfu ile Yeni Zelanda ve Diğer Toprakların ve Bölgelerin Kraliçesi, Commonwealth Lideri, İnancın Savunucusu.


Kraliyet Armaları ve Bayrakları


    Kraliçe Elizabeth, monarkı olduğu bazı ülkelerde, o ülkeye ait özel armalar kullanır. Kraliyet armasının olmadığı ülkelerde ise o ülkenin arması kullanılır. 

United Kingdom
Birleşik Krallık
    Kraliçe Elizabeth'in, kullandığı armalara 'Royal Standard / Kraliyet Sancağı' denir. Bu sancaklar her ülke de farklı kullanıldığı gibi, Birleşik Krallık'ta iki farklı şekilde kullanılır. Birisi İskoçya adına kullandığı, diğeri İskoçya adına kullanmadığı sancaktır.


Kraliyet Sancağı. İskoçya Harici















    Sol Üst: İngiltere'yi temsil eder.
    Sağ Üst: İskoçya'yı temsil eder.
    Sol Alt: Kuzey İrlanda'yı temsil eder.
    Sağ Alt: İngiltere'yi temsil eder.

*****

Kraliyet Sancağı. İskoçya'da.

    
    Sol Üst: İskoçya'yı temsil eder.

    Sağ Üst: İngiltere'yi temsil eder.
    Sol Alt: Kuzey İrlanda'yı temsil eder.
    Sağ Alt: İskoçya'yı temsil eder.


*****

Australia
Avustralya
Kraliyet Avustralya Sancağı















    

    Sol Üst: New South Wales Eyaletini temsil eder.
    Üst Orta: Victoria Eyaletini temsil eder.
    Sağ Üst: Queensland Eyaletini temsil eder.
    Sol Alt: Güney Avustralya Eyaletini temsil eder.
    Alt Orta: Batı Avustralya Eyaletini temsil eder.
    Sağ Alt: Tasmania Adası Eyaletini temsil eder.
    Ortadaki 7 kollu yıldız tüm eyaletleri ve bölgeleri temsil eder. Yıldızın içerisinde, Kraliçe Elizabeth'in şahsi bayrağı bulunur.


*****

Barbados
Barbados
 
Kraliyet Barbados Sancağı
















    Sol ve Sağ taraftaki simgeler Barbados'un ulusal çiçeğidir. Ortadaki adanın tarihinin kökenini ve adanın refahını temsil eder. Ağacın ortasında Kraliçe Elizabeth'in şahsi bayrağı bulunur.


*****

Jamaica
Jamaika

Kraliyet Jamaika Sancağı
















     Beyaz zemin üzerine kırmızı Aziz George Haçı'nın dört yanında Jamaika'nın sembollerinden altın renginde ananas meyvesi, ortada ise Kraliçe Elizabeth'in şahsi bayrağı bulunur.


*****

Canada
Kanada

Kraliyet Kanada Sancağı
















    Sol Üst: İngiltere'yi ve Kanadalı İngiliz ve Gallileri temsil eder.
    Sağ Üst: İskoçya'yı ve Kanadalı İskoçları temsil eder.
    Sol Alt: Kuzey İrlanda'yı ve Kanadalı İrlandalıları temsil eder.
    Sağ Alt: Fleur-de-lys ise monarşiyi temsil eder.
    Alt: Kanada'nın milli sembolü Akçaağaç yaprağını temsil eder.
    Ortada ise Kraliçe'nin şahsi bayrağı bulunur.


*****

New Zealand
Yeni Zelanda

Kraliyet Yeni Zelanda Sancağı

   
    Sol Üst: Yeni Zelanda Bayrağı'nda ki 4 yıldızı (Crux Takımyıldızı) temsil eder.
    Sağ Üst: Ülkenin en önemli ekonomik kaynaklarından ve sembollerinden yün ve yün ticaretini temsil eder.
    Sol Alt: Ülkenin diğer önemli ekonomik kaynaklarından ve sembollerinden buğdayı, demetlenmiş şekilde temsil eder.
    Sağ Alt: İki çapraz altın çekiç ile madenler temsil edilir.
    Üst ve Alt Orta ise bulunan gemiler ise ülkenin keşfini, ada ülkesi olmasını ve denizciliği temsil eder.
    Merkez Ortada ise Kraliçe Elizabeth'in şahsi bayrağı bulunur.


Kraliçe Elizabeth'in Şahsi Bayrağı


Kraliçe Elizabeth'in Şahsi Bayrağı


















    Bayrak 1960 yılında tasarlandı ve ilk olarak 1961 yılında kraliçenin, Hindistan ziyareti sırasında kullanıldı. Kraliçenin, seyahati sırasında binalarda, hava, deniz ve kara araçlarında kullanılır. Yine Commonwealth ülkelerinin sancaklarında ve kraliçenin kişisel mektuplarında veya yazışmalarında mühür olarak kullanılır. Aynı zamanda kişisel (devlet işleri harici) mührüdür.

    Bayrak, mavi zemin üzerinde, çember içerisinde, üstünde taç bulunan bir 'E' harfi bulundurur. Çember koruyuculuğu ve sınırları, çemberin çiçekleri Commonwealth ülkelerini, taç hükümdarlığı ve 'E' harfi ise kraliçenin, hükümdarlık ismi olan Elizabeth'i temsil eder.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder