1 Temmuz 2016 Cuma

Birleşik Krallık Vatandaşlık Kanunu



       
         British Nationality Law/Britanya Uyrukluk/Vatandaşlık Yasası. Birleşik Krallık tarihinde farklı zamanlarda Vatandaşlık Yasaları yenilenmiştir. Bugün de Birleşik Krallık'ta farklı bölgeler için birden fazla vatandaşlık yasası bulunmakla birlikte bu inceleme de 1981 yılında düzenlenen, 1 Ocak 1983 yılından itibaren yürürlüğe giren ve günümüzde yürürlükte olan Yasa ele alınmıştır.




       1983 yılına kadar;        
       Ailesinin uyruğuna bakılmaksızın, Birleşik Krallık'ta, Man Adası'nda, Kanal Adaları'nda ve Britanya Denizaşırı Toprakları'nda doğan ve Göçmenlik Kanunu-1971 yasası ile vatandaşlık kazanan herkes Birleşik Krallık vatandaşı kabul edilmiştir. 

       Britanya Denizaşırı Toprakları içinde 1983 yılına kadar bu topraklarda doğan herkes Birleşik Krallık vatandaşı kabul edilmiştir.

       1983 yılından sonra;

       Birleşik Krallık Vatandaşlığı  5 şekilde kazanılır.


       - Lex Soli: Birleşik Krallık Vatandaşı Anne-Baba, sadece anne, sadece baba, evlilik dışı doğumlarda sadece anne Birleşik Krallık Vatandaşı ise Birleşik Krallık'ta doğum yoluyla vatandaşlık kazanılır. 

       - Lex Sanguinis: Soy bağı ile vatandaşlık. 1983 öncesi anne veya babadan biri Birleşik Krallık Vatandaşı ise kişi başka bir ülkede doğsa dahi Birleşik Krallık vatandaşı olabiliyordu. 1983 sonrası anne ve babanın (ölüm durumu hariç) evli olması şartı getirildi. Sadece anne veya sadece baba Birleşik Krallık vatandaşı ise kişi başka ülkede doğmuşsa fakat ebeveyni ile birlikte Birleşik Krallık'ta yaşamaya başlamışsa gerekli başvuru yapıldıktan sonra vatandaşlık hakkını kazanır.

       - Adaptosyon/Evlatlık Edinme: Eğer çocuk Birleşik Krallık vatandaşı bir çift, sadece kadın veya sadece erkek evlatlık edinilmişse Birleşik Krallık vatandaşı olur. Birleşik Krallık vatandaşı çocuk başka bir vatandaşlıktan çift, sadece kadın veya sadece erkek tarafından evlatlık edinilmişse vatandaşlığını kaybetmez.
 

       - Naturalisation / Vatandaşlığı Kazanma:
 

       Evlilik yoluyla; Başka uyruktan bir kişi Birleşik Krallık vatandaşı, İrlanda vatandaşı veya sınırsız oturma iznine sahip kişi ile evlenirse,
       - En az 3 yıldır legal olarak Birleşik Krallık'ta yaşaması
       - İyi bir karaktere sahip olması
       - Suç kaydının olmaması. Fakat kişi yaşadığı ülkede insanlık şartları dışında yaşamış ve insanlığa karşı suçlar ve adi cinayet, tecavüz, adi hırsızlık gibi insan onurunu lekeleyici suçlar hariç hayatına kastedilmesi halinde müdafaa sonucu ölüm, hayatta kalabilmek için hırsızlık ve BM Insan Haklar'ına aykırı devlet yasalarına karşı gelmişse bunlar göz önünde tutulmaz.
       - Birleşik Krallık vatandaşlık testini geçmesi,
       - İngilizce, Galce, İskoç Gaelic dillerinden en az birini günlük hayatında kullanabilecek düzeyde biliyorsa vatandaşlık kazanır.
       (60-65 ve 65 yaş üstü çiftlerde konuşma testi yaş aralığına göre daha kolay uygulanır)


       Evlilik harici yoluyla; Başka uyruktan bir kişi,
       - 5 yıldır legal olarak Birleşik Krallık'ta yaşaması
       - Bu 5 yılda 450 günden fazla ülkeyi terk etmemiş olması

       - Başvuruyu takip eden önceki 1 yıl içerisinde sınırsız oturma izni olması.
       - Birleşik Krallık içerisinde maddi geçimini sağlayan bildirimi yapması.
       - İyi bir karaktere sahip olması
       
- Suç kaydının olmaması. Fakat kişi yaşadığı ülkede insanlık şartları dışında yaşamış ve insanlığa karşı suçlar ve adi cinayet, tecavüz, adi hırsızlık gibi insan onurunu lekeleyici suçlar hariç hayatına kastedilmesi halinde müdafaa sonucu ölüm, hayatta kalabilmek için hırsızlık ve BM Insan Haklar'ına aykırı devlet yasalarına karşı gelmişse bunlar göz önünde tutulmaz.
       - Birleşik Krallık vatandaşlık testini geçmesi,
       - 
İngilizce, Galce, İskoç Gaelic dillerinden en az birini günlük hayatında kullanabilecek düzeyde biliyorsa vatandaşlık kazanır.

       Vatandaşlık testi, Birleşik Krallık'ın İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda bölümünde aynı olarak uygulanır. Man Adası ve Kanal Adaları'nda ise buradaki yönetimler tarafından bu bölgelere özgü olarak ek sorular sorulmak suretiyle uygulanır.

       Bunlara ek olarak vatandaşlık yolları kazanma yolları;
   
       - Başka uyruktan kişi Britanya Silahlı Kuvvetler'inde görev almış 5 yılını doldurmuş veya 5 yılını doldurmadan görevi sırasında yaralanmış ise Birleşik Krallık Vatandaşlık Testini geçerse vatandaşlık kazanır.


       - (Bkz: İrlanda ve Britanya)

       - Eğer kişi Hanover Electress'i Ekselansları Sophia of Hannover'in soyundan geldiğini kanıtlar ise (Yüce Ekselansları Hannover Electress'i Sophia Vatandaşlık Kazanma Yasası-1705) vatandaşlık kazanır.

       Vatandaşlıktan çıkma/çıkarılma;

       - Kişi Vatandaşlığı kabul etmeyip çıkabilir.
       - İçişleri Bakanlığı tarafından vatandaşlıktan çıkarabilir.

       Vatandaşlıktan çıkan/çıkarılan kişi vatandaşlığa yeniden kazanma başvurusu yapabilir.

      





UK Vatandaşlarının Tabi Olduğu Vize Gerekliliği
            

       Birleşik Krallık Vatandaşlığı kazanan kişi vatandaşlığını resmi olarak Vatandaşlık Töreni'nden sonra kazanır. Kişi Monark, yasalar ve bayrak adına, kamu düzenini koruyacağına, iyi bir vatandaş olacağına hukuki şahitler ve yargıç/yargıçlar önünde söz verir. 

      
Birleşik Krallık Vatandaşlık Töreni



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder