19 Şubat 2017 Pazar

Birleşik Krallık'ta Futbol





    Birleşik Krallık'ta futbol, olimpik sporlarda olduğu gibi tek bir ülke sistemi ile değil 4 ayrı birbirinden bağımsız federasyon ile yönetilir. Bu federasyonların bir üst kurumu yoktur, ancak hukuki sorunlarda Birleşik Krallık hukuk sistemine tabidirler. Birleşik Krallık'ın milli futbol takımı yoktur (sadece Büyük Britanya Olimpik Futbol Takımı, olimpiyatlarda karşılaşma gerçekleştirir). 




    
    
    4 ayrı federasyonun kendilerine ait ligleri/kupa karşılaşmaları ve bu liglerde/kupalarda mücadele eden bağımsız kulüpleri vardır. Bu kulüplerin bazıları spor kulübü, bazıları da futbol kulübüdür. Ayrıca federasyonların kendileri içerisinde hakem kurulları, medya hakları, sponsorlukları ve diğer ekonomik faaliyetleri vardır.
    Bu federasyonlar;


    - The Football Association / The FA: İngiltere'nin resmi futbol federasyonudur. İngiltere erkekler, kadınlar ve gençler futbol ligleri ve işleri bu federasyona bağlıdır. İngiltere Milli Futbol Takımı'ndan sorumludur. Ayrıca Büyük Britanya Olimpik Futbol Takımı'da 'The FA' kontrolündedir. Kuruluş Tarihi: 26 Ekim 1863.

***



    - The Scottish Football Association / The SFA: İskoçya'nın resmi futbol federasyonudur. İskoçya erkekler, kadınlar ve gençler futbol ligleri ve işleri bu federasyona bağlıdır. İskoçya Milli Futbol Takımı'ndan sorumludur. Kuruluş Tarihi: 13 Mart 1873. 

***



    - The Football Association of Wales / The FAW: Galler'in resmi futbol federasyonudur. Galler erkekler, kadınlar ve gençler futbol ligleri ve işleri bu federasyona bağlıdır. Galler Milli Futbol Takımı'ndan sorumludur. Kuruluş Tarihi: 2 Şubat 1876.

***



    - The Irish Football Association / The IFA: Kuzey İrlanda'nın resmi futbol federasyonudur. Kuzey İrlanda erkekler ve gençler futbol ligleri ve işleri bu federasyona bağlıdır. Kadınlar futbolunun ayrı bir federasyonu vardır. 'The IFA', Kuzey İrlanda Milli Futbol Takımı'ndan sorumludur. Kuruluş Tarihi: 2 Şubat 1876.
   
    Bu 4 ayrı federasyona bağlı Ulusal Ligler, kupalar, karşılaşmalar ve bu karşılaşmalarda yer alan kulüpler vardır. Birleşik Krallık'ın tek bir milli futbol takımı yoktur. Sadece çok nadiren de olsa özel maçlar düzenlenmiştir. Son maç 1969 yılında gerçekleşmiştir. 

    Uluslararası karşılaşmalarda, Birleşik Krallık'ı oluşturan 4 ülkenin her biri kendi milli futbol takımları ile karşılaşmalar gerçekleştirir. Bunlar haricinde Taç Toprakları'nın ve Britanya Denizaşırı Toprakları'nın kendilerine ait milli futbol takımları olsa da, bu takımların aktif bir organizasyonu olmaması (Gibraltar hariç) ve buna bağlı olarak FIFA tarafından tanınmamaları sebebiyle resmi takımlar değildir. 

    Gibraltar / Cebelitarık ise Britanya Denizaşırı Toprakları içerisinde olmasına rağmen, FIFA tarafından tanınmakta ve uluslararası organizasyonlarda yer almaktadır.




    

    4 ayrı federasyon, ülkelere göre şekillenmiş olsa da bazı takımlar bölgelerinin dışında ki federasyona ve karşılaşmalara tabidir. Bunlar;

    Berwick Rangers FC: İngiltere'nin Berwick-upon-Tweed / Northumberland şehri takımı olmasına rağmen, İskoçya Liglerinde mücadele etmektedir.

    The New Saints FC: Galler'in Powsy, İngiltere'nin Oswestry bölgelerinin ikisini birlikte temsil eden bir takımdır. Galler Liglerinde mücadele etmektedir.

    Cardiff City F.C: Galler'in Cardiff bölgesi takımıdır. İngiltere Liglerinde mücadele etmektedir.

    Colwyn Bay F.C: Galler'in Old Colwyn şehri takımıdır. İngiltere Liglerinde mücadele etmektedir.

    Merthyr Town F.C: Galler'in Merthyr Tydfil bölgesi takımıdır. İngiltere Liglerinde mücadele etmektedir.

    Newport County A.F.C: Galler'in Newport bölgesi takımıdır. İngiltere Liglerinde mücadele etmektedir.

    Swensea City: Galler'in Swensea şehri takımıdır. İngiltere Liglerinde mücadele etmektedir. 

    Wrexham A.F.C: Galler'in Wrexham bölgesi takımıdır. İngiltere Liglerinde mücadele etmektedir.

    Derry City F.C: Kuzey İrlanda'nın Derry şehrini takımıdır. Birleşik Krallık içerisinde yer alıp, başka bir ülkenin futbol federasyonu ve ligleri içerisinde yer alan tek takımdır. İrlanda Cumhuriyeti futbol sistemine tabidir ve İrlanda Liglerinde mücadele etmektedir. 

    Birleşik Krallık futbol ligleri dünyada büyük ilgiyle takip edilen liglerdir. En öne çıkanı, İngiltere'nin en üst futbol ligi olan Premier League olmaktadır. Bu lig maddi olarak dünyanın en büyük hacmine sahip lig konumundadır. İngiltere Premier Lig takımları, Avrupa Turnuvalarında da büyük başarılar elde etmiştir. UEFA Şampiyon Ligi Şampiyonluğu'nu; Liverpool 5 defa, Manchester United 3 defa, Nottingham Forest 2 defa, Aston Villa 1 defa ve Chelsea 1 defa kazanmıştır. İskoçya'dan ise Celtic 1 defa kazanmıştır.




    Birleşik Krallık'ta ki tüm futbol liglerinin yayın hakları, önceden belirlenmiş takvime göre ihaleler ve sözleşmeler aracılığı ile verilir. Tüm sponsorluk ve ekonomik faaliyetlerin tümü, hukuk sistemi tarafından titizlikle incelenir. 

    Her futbol kulübünün yurtiçi ve yurtdışında taraftar toplulukları ve yan organizasyonları bulunmakla birlikte, birçok takımın gençlik akademileri de, genç kadro yetiştirmektedir.




3 yorum: