28 Şubat 2017 Salı

Makale - İngilizce Öğrenmenin 5 Noktası





    İngilizce, dünyada ki en yaygın dil konumunda ve her geçen yıl, 'bilinmesi gereken dil' statüsünü yükseltmeye devam ediyor. Eğitimde, iş hayatında, internette ve hayatın içinde İngilizce bilmek büyük bir 'ihtiyaç' durumuna geldi. 

    İngilizce lisanı, üniversite, lise, ilk ve orta öğrenim ve hatta okul öncesi eğitimde bile yer alıyor. Ayrıca, İngilizce öğrenimi hususunda yüzlerce kurs ve sayısız eğitmen mevcut.





    

    Peki, İngilizceyi öğrenmenin en pratik ve temel noktaları nelerdir, bunu 5 madde halinde toplamak mümkün.


    1-) Şartlanmamak. İngilizce öğrenim hususunda en büyük yanılgılardan biri, İngilizceyi bir Amerikalı veya Britanyalı gibi konuşmaya çalışarak öğrenmek. Bu öğrenen için en büyük hatalardan birisidir. Bir lisanı öğrenmek ile bir lisanın bölgesine göre konuşmak çok farklı şeylerdir. İngilizceyi belli bir ülkenin aksan normuna göre konuşulması gerekmez. Örneğin; günümüzde İngilizce, Britanyalıların ana dili olmasına rağmen, bu dili, Çin aksanı, Arap aksanı ile konuşan sayısı çok daha fazladır. 

    Yine unutulmamalıdır ki, hiçbir dilin tek bir standardı yoktur. Nasıl ki, Türkçe'nin tek bir aksanı yoksa İngilizce veya diğer dillerinde yoktur. Türkiye'nin batı ve güney batı kesimlerinde doğan, büyüyen insanların konuştuğu aksan ile Türkiye'nin doğusunda ki, kuzeyindeki  aksan çok farklıdır. Hatta bazı özel isim veya fiil kelimeler sadece o bölgeye özeldir ve bu kelimeyi kullanan insanların o bölgeden olduğu anlaşılır (uşağım, cantık, boyoz, kapçırmak vb). Yine Kıbrıs Türkçe'si ile Türkiye Türkçe'si arasında da birçok fark mevcuttur.

    İngilizce için de bu geçerlidir. Birleşik Krallık'ın 4 bölgesinde de İngilizce farklı aksanlar ile konuşulur.  Hatta bu bölgeler içerisinde de İngilizce aksan farklarını görebiliriz. İngiltere'nin Cornwall aksanı ile Kent bölgesinde konuşulan aksanlar farklılık gösterir. İskoç aksanı çok daha farklı, İrlanda aksanı ise çok çok daha farklıdır. ABD İngilizcesi'nin aksanları ve konuşma şekilleri ise bölgelerine ve etnik gruplarına göre çok farklılıklar göstermektedir. 

    İngilizce öğrenmek isteyenler için bunları bilmek olmazsa olmazdır. İngilizce öğrenmek isteyen insan, İngilizce öğrenmek amacıyla yola çıkmalıdır, başka bir kimsenin konuştuğu dili taklit etmek amacıyla değil. 





    2-) Okumak. Bir dili öğrenmek için en önemli pratiktir. Ele geçen her türlü materyal içerik gözetmeksizin okunmalıdır. Çocuk kitaplarından başlayarak, gazeteler, dergiler, internet makaleleri ve ileri seviyelerde daha derin okumalar yapmak. Bir dili öğrenmenin yanı sıra en büyük husus o dili sürekli pratik yaparak geliştirmek ve kelime dağarcığını unutmamaktır. Bunun en basit ve en temel pratiği ise okuma yapmaktır.

    3-) Dinlemek. Yeni başlamış olmanın yada dinlenilen materyalin anlaşılıp anlaşılmamasının önemi yoktur. Dinleme pratiği eskiden çok daha zor olsa da günümüzde çok kolaydır. Telefonlarımızdan radyo ve podcast ile anlaşılmasa dahi sürekli dinleme pratiği yapmak, kulak aşinalığına ve kelime dağarcığına kesin etki yapar. 

    4-) Pratik sözlükler, filmler diziler ve oyunlar. Büyük ve kelime açıklayan sözlükler, öğrenen kişi için faydalı değildir. Bunlar kelime açıklayan sözlüklerdir ve genel olarak dil öğrenmek isteyenlerin işine yaramazlar. Bunun yerine, dil öğrenmek isteyenler için çıkarılan sayısız pratik sözlükleri bulabilirsiniz. Son zamanlarda 'düşünerek çevirme' özelliği de eklenen 'Google Çeviri', taşınabilir çeviri cihazları da bu konuda yardımcıdır. 

    Dizileri, filmleri ve oyunları İngilizce dilinde Türkçe altyazılı izlemek ve oynamak yeni başlayanlar için önemli bir püf noktasıdır. Daha sonraki aşamalar ise dizileri, filmleri ve oyunları, İngilizce altyazı ile izlemek ve oynamak, sonra altyazısız izlemek ve oynamaktır.

    5-) Konuşmak. Elbette ki her dilde olduğu gibi İngilizce'de konuşarak öğrenilir. Birey, İngilizce konuşulan bir ülkede yaşıyorsa mecburen öğrenir. İngilizce konuşulmayan bir ülkede yaşıyorsa, İngilizce konuşabildiği her ortamda anadili olmaksızın öğrenmek ve konuşmak en önemli husustur. 


 Yazar ve Hazırlayan: Lord Murrays



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder