8 Şubat 2017 Çarşamba

İskoç Ulusal Partisi





    The Scottish National Party / İskoç Ulusal Partisi. İskoçya'da, İskoç Milliyetçiliği ve sosyal Demokrat çizgide olan, üye sayısı olarak İskoçya'nın en büyük, Birleşik Krallık'ın 3. büyük partisi. 




    

    İskoç Ulusal Partisi, Birleşik Krallık siyasetinde genel olarak İskoçya'da siyaset yapan, İskoç Milliyetçisi, Sosyal Demokrat, merkez-solda yer alan bir siyasi partidir. Üye sayısı 121.000'e yakındır. 7 Nisan 1934'te kuruldu. Partinin merkezi Edinburgh şehrindedir. İskoçya'da major partilerden birisidir. 2007 yılından günümüze İskoçya Hükümeti yönetimindedir. Günümüzdeki lideri; Nicola Sturgeon'dur.


İskoç Ulusal Partisinin siyasi çizgisi

    - Merkez sol, Sosyal Demokrat, İskoç Milliyetçiliği.
    - Partinin büyük çoğunluğu İskoçya'nın bağımsızlığı yanlısı.
    - İskoçya ve tüm Birleşik Krallık'ta yerel yönetimlerin güçlendirilmesi yanlısı.
    - İskoç ulusal muhafazakar değerlerini yakın olmakla beraber, genel olarak Sosyal-Demokrat, feminist, çevreci ve sol fikirler yanlısı.
    - Ekonomi de kamu ağırlıklı olmakla beraber özel mülkiyetin korunmasından ve desteklenmesinden yana, sendika-işveren politikasında sendika ve işçi sınıfından yana, Birleşik Krallık içerisinde, İskoçya ekonomisine katkının arttırılmasından yana.
    - Geleneksel sert kanunların korunmasından yana, idam cezasına karşı.
    - Dış politika da genel olarak Birleşik Krallık'ı eleştirel çizgide. İskoçya'nın birlikten ayrılarak kendi dış politikasını belirlemekten yana. Net bir şekilde AB yanlısı.
    - Her türlü uyuşturucu türüne karşı.
    - Legal göçmenlikten yana, illegal göçmenliğine karşı net bir tavrı olmamakla birlikte, illegal göçmenliğin sebebi olarak birlik siyasi politikaları sorumlu tutulmakta.
    - İskoçya'nın demokratik yollardan birlikten ayrılma yanlısı. 2014 İskoçya Ayrılık Referandumunda, ayrılık için 'Evet' yanlısı (Referandumda, %55 ile birlikte ayrılmama kararı çıktı).


İskoç Ulusal Partisi Tarihi

    İskoç Ulusal Partisi, 7 Nisan 1934 Tarihinde, 'İskoçya'nın Ulusal Partisi' ile 'İskoç Partisi'nin birleşmesi sonucu kuruldu. İlk lideri Robert Bontine Cunninghame Graham oldu. Partinin kuruluşu ses getirse de, ilk yılları iyi geçmedi. Graham'ın, 1936'da vefatından sonra aniden lidersiz kalan parti, organize olamadı. Seçimler etkinlik gösteremedi. 


Robert Bontine Cunninghame Graham



    Mayıs 1942 Tarihinde partinin liderliğine Douglas Young geldi. Yeni lider, II. Dünya Savaşı devam ederken partisinin lideri olmuştu. İlk politikası olarak, zorunlu askerliğe karşı çıktı. Bu hem Young için hemde partisi için çok zor durumlara yol açtı. Bu çağrı, İskoç Halkının neredeyse tamamında çok ters bir algı oluşturdu, ayrıca Young'un çağrısı Nazi Propagandasına da malzeme oldu. Young'ın kendisi de zorunlu askerliği reddetti ve tutuklandı. Savaşın sonlarına doğru serbest bırakıldı, Haziran 1945'te görevi bıraktı.

    İskoç Ulusal Partisinin bu hatalı tutumu partiyi savaş sonrasında uzun yıllar siyasi arenada çok cılız kalmasına neden oldu. 1970 seçimlerine kadar tüm seçimlerde en çok çıkarabildiği oy oranı %0.1'di ve hiçbir adayı, parlamentoya seçilemedi. Parti, 1970 seçimlerinde ise %1.1 oy oranı ile 1 milletvekili çıkardı.

    Ancak bu tarihten sonra da parti, İskoçya'da ve Birleşik Krallık'ta etkin olamadı. 1997 seçimlerine kadar ortalama oy oranı %1.1, çıkarabildiği milletvekili ise 1 veya 2 kadardı. 1997 seçimlerine Alex Salmond liderliğinde giren parti, %2.1 oy oranı ile 6 milletvekili çıkardı. 


Alex Salmond. 1990-2000, 2004-2014 Yılları arasında İskoç Ulusal Partisinin Lideri, 2007-2014 Yılları arasında İskoçya İlk Bakanı. İskoç Ulusal Partisi'nin yükselişinde ve siyasette ana aktörlerden biri olmasında çok önemli bir isim oldu.


    

    1998 İskoçya Yasası ile İskoçya'nın kendine ait bir alt parlamentosu olması ve kendi hükümeti olması kabul edildi. 


    Böylece İskoç Ulusal Partisi için yeni bir dönem başladı. Parti 1999 İskoçya Parlamentosu seçimlerinde %28 oy oranı ile 35 parlamenter kazanarak İskoçya'da (İşçi Partisinin ardından) 2. parti konumuna geldi.

    2003 İskoçya Parlamento seçimlerinde oy oranı ve parlamenter sayısı düşmesine rağmen, 2007 seçimlerinde %33 oy ve 47 sandalye ile İskoçya'da 1. parti olarak ilk kez İskoçya'da hükümet oldu. 2011 seçimlerinde ise %45 oy oranı ve 69 sandalye ile İskoç Parlamentosunda çoğunluğu sağladı.

    İskoç Ulusal Partisi, kurulduğu günden başlamak üzere İskoçya'nın, Birleşik Krallık'tan ayrılması yanlısıydı. 1980'li yıllarda ise bu hedef daha somut bir durum aldı. Parti, bağımsızlık için referandum politikasına yöneldi. Bu politika açıklandığında kısmi ilgi görse de 1990'lar ve 2000'lerin başına kadar yeterli ilgiyi görmedi. 2007 İskoçya Parlamentosu seçimlerinden ve 2008 Dünya Ekonomik Krizi ile birlikte referandum politikası yeniden yükselişe geçti. 

    İskoç Ulusal Partisinin, yıllardır hedeflediği İskoçya'nın birlikten ayrılma hedefi, Eylül 2014 Referandumu ile gerçekleşmesine en yakın noktasına ulaştı. Parti, büyük bir ayrılma kampanyası düzenledi. 18 Eylül 2014 Tarihinde, 3.619.915 oy sayısı %84.59 katılım oranı (İskoçya Tarihinde bir seçime en yüksek katılım oranı) ile gerçekleşen referandumda, 1.617.989 seçmen (%44.70 oy oranı) ayrılık yanlısı, 2.001.926 seçmen (%55.30 oy oranı) birlik yanlısı oy kullandı. Böylece referandumda, birlik kararı çıkmış oldu.


2014 Referandumu Sonuçları


    

    Referandumdan sonra partinin uzun süredir liderliğini yapan ve simge ismi durumuna gelen Alex Salmond liderliği bıraktı ve yerine Nicola Sturgeon seçildi. 

    2015 Birleşik Krallık genel seçimlerine kadar genel ortalamasını koruyan, 2015 seçimlerine Nicola Sturgeon liderliğinde giren parti, %4.7 oy oranı ve 56 sandalye kazandı.

    2016 İskoçya Parlamento seçimlerinde oy oranını ve 6 sandalyesini kaybeden parti, İskoç Parlamentosunda çoğunluğu kaybetti. 

    İskoç Ulusal Partisi, 2016 Brexit Referandumunda AB yanlısı politikasını devam ettirdi ve birlik yanlısı olduğunu deklare etti. Referandumda, İskoçya'nın tamamında birlik yanlısı karar çıkmasına rağmen Birleşik Krallık'ın genelinde %51.8 oy oranı ile ayrılık kararı alındı. 

Parti Teşkilatı ve Parti İçi Görüşler

    İskoç Ulusal Partisi'nin üyeliği herkese açıktır. Parti tüm İskoçya'da ve Birleşik Krallık'ın merkez bölgelerinde teşkilatlanmıştır. Gençlik, kadın ve LGBT teşkilatları da parti içinde teşkilatlanmış durumdadır. Yurtdışı misyonları da bulunmaktadır. 

    Parti içi çok keskin ve sert olmasa da, 'Geleneksel İskoç', 'Sosyal-Demokratlar', 'Sosyalistler' ve 'Feministler' grupları belli başlı görüşlerdir.


 Çeviri ve Hazırlayan: Lord Murrays

 Kaynakça:
 http://www.snp.org/
 http://www.snp.org/our_party


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder