17 Ekim 2016 Pazartesi

Birleşik Krallık Siyasi, Askeri, İdari ve Hukuk Sözlüğü: J-L












    



    (Bkz: Birleşik Krallık Siyasi, Askeri, İdari ve Hukuk Sözlüğü: G-I


J-L

    Jack: Kral Edward-III devrinde moda olmaya başlamış ve dar bir ceket tarzı.

    Jacobean: Britanya'da Kral James-I'in saltanatı sırasında özellikle tiyatro için kullanılan edebiyat terimi.

    Jacobitism: Latince Jacobus'dan türeyen bir sözcük. Parlamento tarafından tahttan indirilen Kral James-II ve soyundan olanları destekleyen ve Muhteşem Devrimden sonra Stuart Hanedanı yandaşları ve özellikle 1715 ve 1745 isyanlarında yana olanlar için kullanılan bir terim. Kral George-III'ün tahta çıkmasıyla beraber siyasal güçleri azaldı.

    Jedburgh: II. Dünya Savaşı sırasında MI6 tarafından Fransız ve Norveç direnişçileri için kullanılan terim. 

    Junto: İspanyolca, konsey anlamına gelen 'junta' kelimesinden türeyen, siyasi iktidara sahip küçük bir grup için kullanılan terim. Fakat bu terim Britanya siyasetinde özellikle Kral William-III saltanatı sırasında yönetimde olan Whig Partisi için kullanılmıştır. 

    Kabil Muharebesi: 1842 yılında Britanya Ordusu ve Afgan isyancılar arasında gerçekleşen Kraliyet ordusunun zaferiyle sonuçlanan, I. Afgan Savaşı'nı bitiren muharebe.


    King's or Queen's Bench, Court of King's, Queen's Bench: Ortak hukuka göre yargılama yapan mahkeme. Bu mahkemelerin ilk evrelerinde kral veya kraliçenin de yargılama sırasında hazır bulunması nedeniyle bu isim verilmiştir.

    King George's War: 1744-1748 yılları arasında Avusturya Tahtı için gerçekleşen savaş.

    King's or Queen's Shilling: 18. Yüzyılın başlarında uygulanmaya başlanan orduya yeni katılan subaylara verilen o dönem için 5 peni tutarında özel olarak bastırılan daha çok hatıra anlamı taşıyan madeni şilin/para birimi. 19. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren ordu içerisinde karaborsası olmaya başladı. 1879 yılında bizzat Kraliçe Victoria tarafından kaldırıldı. 

    Lance: Mızrak. Bu terim genelde tüm ülkelerde olduğu gibi Britanya'da da süvari birimleri için kullanılmıştı. 

    Lancers: Kökeni Milattan Önce 700'li yıllara kadar uzanan uzun mızraklı, zırhlı, eğitimli süvari birlikleri. Bu birlikler Britanya ve İrlanda'da ilk olarak Erken Ortaçağlarda kullanılmaya başlandı fakat 17. yüzyılın başlarına kadar organize edilmediler. 1600'lü yıllardan itibaren ve özellikle İngiliz İç Savaşı sırasında önemleri arttı ve ordunun temel birimlerinden biri oldu. En son olarak I. Dünya Savaşı sırasında cephede görev aldılar.

    Latitudinarian: 1600'lü yılların ortalarında Anglikan-Muhafazakar kesimin, kiliseye yakın olanlar için kullanılan terim.

    Levant Company: 1592 yılında Kraliçe Elizabeth'in beratıyla kurulmuş imtiyazlı şirket. Amacı Osmanlı İmparatorluğu ile olan ticareti tekel altına almak ve yönetmekti. Bu konumunu 1800'lü yılların başlarına kadar sürdürdü.

    Leveller: 1645-1649 yılları arasında parlamentoda etkili olan siyasi radikal grup. Amacı genel oy hakkı, laik devlet, yazılı anayasa ve kraliyete karşı çok güçlü bir parlamentoydu. İlk zamanlarında Cromwell tarafından desteklenmiş fakat Pride Darbesinden sonra yine Cromwell tarafından bastırılmıştı. Siyasi etkileri yüzyıllar boyunca devam etmiş ve evrilerek günümüze kadar ulaşmıştır.

    Lewis Gun: İlk üretilen hafif makineli tüfek. Belçika'da üretildi. 1915 yılında Britanya Ordusu'nda kullanılmaya başlandı. Hızla diğer ülkelere yayıldı. 1953 yılına kadar varyasyonları üretildi. Bu tarihte envanterden çıkarıldı.

    Lollardy: İlk olarak Hollanda'da tarikat olarak ortaya çıkan, 1360'lı yıllardan itibaren Britanya'da yayılan, din adamlarının evlenme yasağına, günahın affedilmesine, kilisenin hiyerarşisine ve kilisenin vergi ödemeksizin mülk sahibi olmasına karşı çıkan dini reform hareketi.

    Long Parliament: Kral Charles-I tarafından toplanan 1640-1649 tarihleri arasında aktif 1649-1660 yılları arasında daha pasif kalan parlamentoya verilen isim. İngiliz İç Savaşı'nın önemli figürlerinden biridir.

    (Bkz: 1642-1651 İngiliz İç Savaşı)

    Lord High Chancellor: Kralın baş sekreteri ve Lordlar Kamarasının başkanıydı. Lord Chancellor, bugünün Başbakanlığına evrilmiştir. Lordlar Kamarasının ise ayrı bir başkanı bulunmaktadır.

    Lord High Treasuser: Makamın kuruluşu 1040'lı yıllara kadar uzanır. 1612 yılına kadar makamın varlığı düzensiz olmuştur. Bu tarihten sonra hem düzenli bir şekilde var olmuş hemde güçlü bir makam haline gelmişti. 1714 yılından itibaren makamın adı Treasury olmuştur. Günümüzde Secretary of the Treasury adıyla ekonomi/maliye bakanlığı görevini sürdürmektedir.

    Lord Deputy of Ireland: İrlanda'da, Britanya tahtını temsil eden genel vali. 1690 yılından itibaren Lord Lieutenant of Ireland makamı ile birleştirilerek bu ismi almıştır. 1922 yılında ikiye bölünmüştür. Governor-General of Ireland makamı İrlanda Serbest Devleti'nde, Governor of Northern Ireland makamı Kuzey İrlanda'da tahtı temsil etti. İrlanda Serbest Devleti, 1937 yılında İrlanda Cumhuriyeti olarak tam bağımsızlık kazanmasından biraz önce Aralık 1936 yılında Governor-General of Ireland makamı kaldırıldı. Governer of Northern Ireland makamı ise 1973 yılında Secretary of Northern Ireland ismini alarak kabine makamı oldu.

   



 Derleyen ve Yazar: Lord Murrays

 Kaynakça:


    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder